Hadiah kakak saya kepada saya, masa tu saya tengah belajar photoimpact.


Bergambar kenangan dengan anak sepupu ketika menziarahi mereka.

Aksi adik saya yang paling bongsu "Mat Ju", memang nakal tapi menceriakan...


Saya suka hijau, pohon hijau yang rendang, memang mendamaikan.


Ini dia dua permata hati saya, ummi abah inspirasi hidup saya.
Syukran atas pengorbanan kalian...




salam kasih sayang.
sudah lama agaknya tak pulang ke kampung halaman, sedang rakan2 yang lain seringkali berpeluang bertemu family masing2. tambahan pula fatrah peperiksaan semakin menghampiri, tentu saja yang difikirkan adalah persediaan untuk final exam..pada kali ini saya mencabar diri sendiri supaya pointer kali ini naik,dan saya mensasarkan gpa 3.1 and above..
Sambil study, saya menatap wajah ummi abah yang terhias indah di meja study ku, seringkali rasa rindu datang akan ku ucap, ummi, abah, saya rindukan kalian bersua, harapan ummi dan abaha untuk malihat saya berjaya takkan saya hampakan. terima kasih ummi, abah, atas pengorbanan yang tidak terhingga...








bipp..bipp..
Telefonku berbunyi menandakan aku menerima khidmat pesanan ringgkas "sms". "Kak, tengah buat ape tu, mesti bz kan? kak, ada apa2 yang boleh saya bantu? basuh baju, kemas bilik? kalau akak nak mintatolong apa2 gtau ye..."
mataku seakan-akan mahu tertutup, aku meletakkan kembali telefonkuke tepi..lalu, aku hanyut dibuai mimpi.

Masuk kali ni, adalah kali kedua adik usrahku bertanyakan soalan yang sama, aku cukup terharu dengan sikapnya, namun syukur, akau masih lagimampu melakukan semua itu sendiri, tak sanggup rasanya membiarkan adik usrahku membasuh pakaianku, seolah-olah aku menghambakan dia.

Teringat cerita guruku masa aku masih dibangku sekolah menengah, katanya petnah di sem terakhir semasa belajar di IPT, guruku jatuh sakit, hampir sebulan lamanya..memang tak mampu buat apa2, lalau datang seorang senior, menjaga makan pakai guruku, mengemas biliknya, membasuh pakaiannya, menyiapkan assignmentnya,pende kata semuanya dia buat, dan guruku jatuh terharu dengan sikapnya, dan tertarik dengan kasih sayangnya. Akhirnay guruku yang dulu sikapnya boleh dikategorikan nakal, berubah sikapnya perlahan-lahan, sungguh pendekatan dakwah yang sangat berkesan.

Hanya dengan kasih sayang yang tulus, lihat, ianya mampu menawan sesiapa sahaja. apa kata mereka yang bergelar daie sematkan betul2 rasa kasih sayang kepada mad'unya, nescaya mereka mapu kita dekati.


"SHARING IS CARING"

Al-Wajibat Akthar Min Al-Auqat

Al-Ayyam fi Hayati

About this blog

~RADZIAH ABU BAKAR~



KEEP LEARNING

CERNA MINDA

Kekuatan jiwa itu diterjemahkan dalam tekad membaja yang tidak pernah lemah
Kesetiaan teguh yang tidak dicemari pengkhianatan pengorbanan yang tidak terhalang oleh keserakahan dan kekikiran
Pengetahuan dan keyakinan serta penghormatan yang tinggi terhadap ideologi yang diperjuangkan

Jiwaku~Bait Solehah~

  • Dayang Nur Fitriana
  • Dewi Ratu Norasyikin
  • Halimah
  • Haryani
  • Khairunnisaa'
  • Lina Marhaini
  • Nazirah
  • Nik Nadia Izyan
  • Sylati
  • Wan Mazni

AKU PUTERI

~Patuh pada Tuhannya (ALLAH)
~Mencintai Kekasihnya (Rasulullah)
~Taat ibubapanya
~Qudwah terhadap bawahannya
~Meneladani atassannya
~Prihatin terhadap sahabatnya
~Mengasihi yang lebih muda
~Menghormati yang lebih tua
~Penuntut ilmu yang ikhlas
~Pekongsi ilmu yang tak pernah lelah

(Ya Allah, bentuklah aku menjadi insan sebegini)

LANGKAH SRIKANDI

~Redha Allah matlamat hidupnya
~Luar biasa langkahnya
~Mati syahid cita-citanya
~Yang banyak menangis kerana penciptaNya
~Yang kental jiwanya
~Banyak berkorban untuk perjuangannya

(Ameen, kabulkan Ya Allah)

Followers